Dzidrais dārzeņu buljons ar olas baltumu Pie grāmatzīmēm

Receptes autors: Liene Brunzete, www.lienegatavo.lv
Vērtējums:

Dzidrināts buljons ir klasiska recepte, un tai ir dažādas variācijas. Var izmantot gan maltu liellopu gaļu, gan arī veselu vistu. Buljonu dzidru padara tieši olu baltumi. Var jau jautājat, kāpēc vispār to darīt. Tas ir skaistāk un garšīgi. Tomēr galvenais, kas jāņem vērā, šādi gatavojot buljonu, ir laiks un pacietība. Es izmantoju liellopu gaļu, bet tikpat labi var ņemt gan vistas, gan arī cūkgaļas gaļu un buljonu.

Nepieciešams:

  • 2,5 litri liellopu gaļas buljona,
  • 400–500 g maltas liellopu gaļas,
  • 2 blanšēti tomāti – bez mizas un sēklām,
  • 2 burkāni,
  • 1 liels sīpols,
  • 2–3 selerijas kāti,
  • 5 olu baltumi,
  • 2 lauru lapas,
  • 4–5 veseli smaržīgie pipari,
  • sāls, ja nepieciešams.

Gatavošana:

1

Olu baltumus saputo vieglās putās. Visu dārzeņus smalki sakapā. Lielā katlā ielej viegli saputotos olu baltumus, liek klāt dārzeņus un malto gaļu un visu rūpīgi samaisa. Tad lej klāt aukstu buljonu, pieliek piparus, lauru lapas un liek uz uguns vārīties. Vāra līdz buljons gandrīz sāk vārīties, tad samazina uguni uz minimālu un turpina vārīt apmēram 45–60 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Buljons pamazām paliks arvien dzidrāks.

2

Kad buljons gatavs, tad to uzmanīgi ar kausu smeļ nost un lej sietā, kas izklāts ar marli, lai buljonā nebūtu pat ne sīkāko dārzeņu vai gaļas gabaliņu.

3

Ja tomēr buljons nav pietiekami dzidrs, tad to vēlreiz vāra apmēram 10 min ar vienu vai diviem viegli saputotiem olu baltumiem. Vēlreiz uzmanīgi nolej buljonu sietā, kas izklāts ar marli.

4

Pasniedz ar gareni sagrieztiem iepriekš izvārītiem dārzeņu gabaliņiem.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Zupas, Gaļas

Ķirbju zupa

Nepieciešams: 1 kg ķirbja, sviests, baltvīns, ķiploki,...