Pākšaugu zupa ir brīvdienu ēdiens. Jo pākšaugi pirms vārīšanas ir 6–8 stundas jāmērcē, un tāpēc tas nav virums, kas top gatavs dažās minūtēs.
Nepieciešams:
Pākšaugus iemērc atsevišķās bļodiņās ar aukstu ūdeni uz 6–8 stundām (var arī atstāt uz nakti).
Nomērcētos pākšaugus, noskalo un liek vārīties. Pēc uzvārīšanās ūdeni nokāš, jo pupiņas mēdz iekrāsot virumu brūngani duļķainu, un ielej no jauna atsevišķi uzvārītu ūdeni. Vāra aptuveni 30 minūtes, tad pievieno nomizotus, sasmalcinātus kartupeļus un burkānus. Turpina vārīt.
Uz pannas viegli apcep nomizotu, sasmalcinātu sīpolu, pēc brīža pievieno sagrieztu žāvētu gaļu, tomātu pastu, visu labi samaisa un vēl dažas minūtes pacep, tad pievieno katla saturam, piemet sāli, piparus, ķimenes. Turpina vārīt aptuveni 10 minūtes, līdz visi dārzeņi ir mīksti.
Zupai pieliek sagrieztus zaļumus un pasniedz ar krējumu vai bez tā.