Gatavojam humusu paši, 6 lieliskas receptes! Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Turku zirņi ir populārā Vidusjūras ēdiena humusa galvenā sastāvdaļa, tiem pievieno olīveļļu, citronu sulu un sezama sēkliņu pastu (tahini), bet no piedevām visbiežāk izmanto ķiplokus, sīpolus, pētersīļus, čili piparu, kuminu, sāli. Šo pastu ziež uz maizes, krekeriem, tā lieliski sader ar dažādiem svaigiem un konservētiem dārzeņiem, to var izmantot kā piedevu pie gaļas ēdieniem, lai izceltu garšu un aromātu. Humusu var pagatavot arī mājās, galvenais – tas ir kārtīgi jāsaputo, lai būtu balts un ar piesātinātu garšu.

Klasiskais humuss

Nepieciešams:

  • 8 ēdamkarotes labas olīveļļas, plus vēl nedaudz pasniegšanai,
  • 1 tējkarote kumina sēklu,
  • 2 ķiploku daivas,
  • 400 g kārba turku zirņu (šķidrumu nolej un pietaupa),
  • 3–4 ēdamkarotes tahini (sezama sēkliņu pastas),
  • 4 ēdamkarotes svaigi spiestas citronu sulas
  • 1 tējkarote sāls.

Gatavošana:

  1. Zirņus, nomizotas ķiploka daivas, tahini, kuminu un citrona sulu sastrādā virtuves kombainā vai sablenderē ar blenderi viendabīgā masā. Lēnām, vienmērīgā plūsmā pielej eļļu, pievieno sāli un turpina kult. Ja maisījums šķiet pārāk biezs, pievieno nedaudz malā noliktā konservu šķidruma – vienlaikus ne vairāk par 2 ēdamkarotēm, līdz iegūta vēlamā konsistence.
  2. Gatavo humusu ievieto bļodiņā un nedaudz pārslaka ar olīveļļu. Slēgtā traukā ledusskapī var uzglabāt līdz 5 dienām.

 

Pikantais humuss

Nepieciešams:

  • 3 ēdamkarotes grauzdētu ciedru riekstu,
  • sāls – pēc garšas,
  • svaigi spiesta sula no 3 citroniem,
  • 75 g tahini vai sezama pastas,
  • 400 g kārba turku zirņu (šķidrumu nolej un pietaupa),
  • 4 sasmalcinātas ķiploka daiviņas,
  • 8 pilieni tabasko piparu mērces,
  • čili piparu mērce «Sriracha» – pēc garšas,
  • laba olīveļļa.

Gatavošana:

Nokāstiem turku zirņiem pievieno 2 ēdamkarotes to konservu šķidruma, tahini, ķiplokus, citronu sulu, tabasko mērci, sāli un sablenderē parupjā biezenī. Lai panāktu vēlamo pastas biezumu, pievieno vēl citronu sulas vai turku zirņu konservu šķidruma.

Pēc tam masu uz vairākām stundām ievieto ledusskapī, lai sajauktos garšas.

Pirms pasniegšanas humusu ieliek trauciņos, uzpilina mērci «Srirach», pārlej ar olīveļļu un apkaisa ar ciedru riekstiem.

 

Humuss ar avokado

Nepieciešams:

  • pustējkarote kumina sēklu,
  • 1–2 citronu sula,
  • 1 gatavs avokado,
  • 400 g kārba turku zirņu,
  • 1 ķiploka daiviņa,
  • pustējkarote tabasko piparu mērces «Tabasco»,
  • sāls pēc garšas.

Gatavošana:

  1. Visas sastāvdaļas sablenderē, līdz iegūta viendabīga masa.
  2. Gatavo humusu pārliek traukā, kuru pārklāj ar pārtikas plēvi vai vāciņu un uz vienu stundu ievieto ledusskapī.
  3. Pasniedz atsevišķā trauciņā pie maizes.

 

Humuss ar šampinjoniem

Nepieciešams:

  • sula no puscitrona,
  • 100 ml bezpiedevu jogurta,
  • 1 tējkarote kumina sēklu,
  • 400 g šampinjonu, sagrieztu,
  • 8 ēdamkarotes labas olīveļļas,
  • 1 neliels sarkanais sīpols, smalki sagriezts,
  • 300 g konservētu, notecinātu no šķidruma turku zirņu,
  • 1 tējkarote tahini,
  • saišķis maurloku (vai diļļu).

Gatavošana:

  1. Sēnes un sīpolu smalki sagriež. Pannā sakarsē 2 ēdamkarotes olīveļļas, tad ieliek sīpolu un ķimenes un uz vidējas uguns cep 5 minūtes, bieži apmaisot, līdz sīpoli ir mīksti. Pastiprina uguni, pievieno sēnes un, laiku pa laikam apmaisot, sautē, līdz sēņu šķidrums ir iztvaikojis. Noliek malā atdzist.
  2. Ar blenderi vai virtuves kombainu viendabīgā masā sastrādā turku zirņus, jogurtu, citronu sulu, tahini un 5 ēdamkarotes olīveļļas.
  3. Sagriež maurlokus. Atdzisušās sēnes sasmalcina un sajauc ar turku zirņu masu un divām trešdaļām maurlociņu. Ievieto traukā ar vāku vai pārklāj ar pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī – vismaz uz 1 stundu, bet labāk uz nakti.
  4. Pasniedzot sēņu humusu aplaista ar atlikušo 1 karoti olīveļļas un pārkaisa ar maurlociņiem.

 

Šķelto zirņu humuss

Nepieciešams:

  • 1–2 ēdamkarotes olīveļļas,
  • 3–4 ķiploku daiviņas,
  • 60–100 ml bezpiedevu jogurta,
  • 1 l buljona vai 2 buljona kubiņi,
  • 1 ēdamkarote kurkumas,
  • svaigi malti melnie pipari, samaltas kumina sēklas, sāls, cukurs – pēc garšas,
  • pētersīļu lapiņas, dilles – pēc vēlēšanās.

Gatavošana:

Šķeltos zirņus noskalo un pāris stundas izmērcē, vēlreiz noskalo, liek buljonā un vāra mīkstus.

Kad zirņi izvārījušies, tos turpat katlā sablenderē, pievienojot jogurtu (visu uzreiz neliek – skatās cik biezu masu vēlas), kurkumu, caur ķiplokspiedi izspiestus ķiplokus, piparus, kuminu, sāli un cukuru.

Pārliek bļodā, iemaisa eļļu, pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.

 

Melno pupiņu humuss

Nepieciešams:

  • 1/2 tējkarote kumina sēklu,
  • 30 ml citronu sulas,
  • 1 notīrīta un sasmalcināta ķiploka daiviņa,
  • 175 g vārītu melno pupiņu,
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas,
  • 15 ml baltvīna etiķa,
  • sāls un svaigi malti melnie pipari.

Gatavošana:

  1. Visas sastāvdaļassablenderē, līdz izveidojas viendabīga masa. Ļauj tai pastāvēt vismaz 15 minūtes.
  2. Pasniedz ar sasmalcinātiem aisberga salātiem vai kādiem citiem dārzeņiem.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Uzkodas, Dārzeņu uzkodas, Pamatēdieni, Veģetāri

Falafeli

Falafeli ir tradicionāls arābu ēdiens – eļļā...

Spinātu pesto

Nepieciešams: 2 saujas spinātu, saišķis pētersīļu, daži...

Siļķu salāti

Nepieciešams (4 porcijām): 200 g gabaliņos sagrieztu marinētu...

Spinātu pesto

Nepieciešams: 2 saujas spinātu, saišķis pētersīļu, daži...

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...