«Hercogienes kartupeļi» Pie grāmatzīmēm

Receptes autors: Liene Brunzete, www.lienegatavo.lv
Vērtējums:

Kāds skaists nosaukums kartupeļu ēdienam! Arī vizuāli izskatās skaists. Vai ēdienam ir kādas īpašas sastāvdaļas? Nē, tā ir kartupeļu biezputra, kurai pievienoti olu dzeltenumi, sviests, saldais krējums un garšvielas. Pēc tam tā tiek apcepta cepeškrāsnī. Diemžēl nezinu, no kurienes radies šāds nosaukums, bet varbūt tas ir tāpēc, ka šādā veidā pagatavots ēdiens izskatās elegantāks.

Nepieciešams:

  • 5 vidēji kartupeļi,
  • 4 olu dzeltenumi,
  • 50 g sviesta,
  • 1 ķiploka daiviņa,
  • šķipsna  malta muskatrieksta,
  • 6 ēdamkarotes saldā krējuma (var likt arī pienu vai kafijas krējumu),
  • pārkaisīšanai – uz smalkas rīves sarīvēts cietais siers,
  • apsmērēšanai – 2 ēdamkarotes izkausēta sviesta,
  • sāls un svaigi malti pipari – pēc garšas,
  • masai pēc vēlēšanās var pielikt zaļumus.

Gatavošana:

1

Kartupeļus nomizo un sagriež nelielos gabaliņos, lai ātrāk izvārās (mazliet lielākus nekā liek zupā), pievieno 1 daiviņu ķiploka, šķipsnu sāls un vāra, līdz kartupeļi mīksti.

2

Nolej lieko ūdeni, mazliet atdzesē un tad ar stampiņu vai speciālu kartupeļu smalcinātāju kartupeļus sasmalcina viendabīgā masā. Kamēr masa silta, pievieno sviestu un izmaisa (karstajā masā sviests pats izkusīs).

3

Sagatavoto masu liek konditorejas maisā ar platu uzgali un uz cepamās plāts, uz kuras ir cepamais papīrs, veido apaļas formas kūciņas. Pārslaka ar izkausēto sviestu, pārkaisa ar sieru un cep sakarsētā krāsnī 180–190 °C temperatūrā apmēram 10–15 minūtes līdz zeltainam brūnumam.

4

Pasniedz kā piedevu pie gaļas, vai var ēst vienkārši ar salātiem.

1 kometāri

  • Sarmīte
    Kur tad palika olu dzeltenumi?

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Uzkodas, Dārzeņu uzkodas, Pamatēdieni, Veģetāri