Ratatujs ir sens franču ēdiens, pavārgrāmatās ierakstīts jau 1778. gadā. Sākotnēji Francijas dienvidos, mūsdienu Nicas apkārtnē, no svaigiem dārzeņiem vasarā to gatavojuši zemnieki. Ēdienam ir ļoti daudz dažādu variantu. Lūk, viens no tiem, kad vispirms pagatavo tomātu mērci ar dārzeņiem, tad to ielej dziļā cepešpannā, pa virsu kārto dārzeņu šķēles un cep cepeškrāsnī. Gatavošana aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs.
Nepieciešams:
Tomātu mērcei:
Sagatavo sastāvdaļas mērcei – sīpolu smalki sagriež, ķiplokus izspiež caur ķiplokspiedi vai sarīvē, burkānus sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves sagriež, selerijas kātu nomizo un smalki sagriež, papriku čili pipariņu atsēklo un sasmalcina.
Sakarsē lielu pannu ar eļļu un sviestu, apcep sīpolus, līdz tie caurspīdīgi, tad pievieno burkānus, selerijas, paprikas un čili gabaliņus. Cep apmēram 10 minūtes, līdz dārzeņi kļūst viegli mīksti. Tad pievieno ķiploku putriņu, pakarsē 1 minūti, Pēc tam pievieno konservētos tomātus, timiānu, piparus un sāli pēc garšas. Nogriež uz mazu liesmu un sautē mērci 20 minūtes.
Sagriež šķēlēs ratatuja dārzeņus – kabaci, tomātus un baklažānu. Kabaču šķēles un tomātus apvārta miltos, bet baklažānu – kartupeļu miltos (tie baklažāna šķēles padara kraukšķīgas) un viegli apcep uz pannas.
Pa to laiku ir gatava mērce, no tās izņem timiāna zariņu, pārējo ievieto blenderī, pievieno bazilika lapiņas un sablendē. Pēc tam mērci lej dziļā cepešpannā, pa virsu pamīšus kārto apceptās dārzeņu šķēles.
Nelielā trauciņā ielej olīveļļu, tajā iejauc ķiploku masu un timiāna lapiņas. Ar iegūto maisījumu apslacina dārzeņus, pārkaisa sāli un svaigi maltus melnos piparus. Pannu apsedz ar foliju un liek līdz 140ºC temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī. Cep apmēram 2 stundas, līdz dārzeņi ir mīksti. Tad noņem foliju, pagriež spēcīgāku uguni, paaugstinot temperatūru līdz 175ºC, un turpina cept apmēram 40 minūtes, līdz dārzeņi glīti apbrūnējuši.