Gada aukstākajā laikā man arvien vairāk kārojas zupas. Izmantojot vietējo dārzeņu piedāvājumu, var pagatavot daudz dažādu virumu. Šoreiz – ķirbju un burkānu zupa. To proporcijas var būt dažādas, cik nu katru reizi mājās ir atrodami šie dārzeņi. Par lielisku piedevu noder gardas tītara gaļas frikadelītes jeb bumbiņas. Veģetārieši var tās nelikt, bet zupu papildināt, piemēram, ar maizes grauzdiņiem.
Nepieciešams:
Gaļas bumbiņām:
Katlā sakarsētā eļļā uz mazas uguns sautē vidēji smalki sagrieztu sīpolu (vai puravu, vai abus), līdz tas kļūst caurspīdīgs un gandrīz mīksts. Tad pieliek vidēji smalki sagrieztu ķiploku un pacep vēl pāris minūtes. Pēc tam liek klāt ripiņās sagrieztus burkānus, kubiciņos sagrieztu ķirbi, muskatriekstu un visu mazliet apcep. Lej klāt karstu buljonu un uz vidējas uguns vāra, kamēr burkāni mīksti (ķirbji pa šo laiku būs jau pavisam mīksti, jo tie izvārās ātrāk).
Kamēr zupa vārās, tikmēr sagatavo gaļas bumbiņu masu – visas sastāvdaļas kārtīgi samaisa kopā. No masas veido mazas frikadelītes. Tās var cept cepeškrāsnī, uz pannas, vai arī var vārīt citā katliņā vārošā ūdenī – līdz uzpelds ūdens virspusē un vidū vairs nav jēlas.
Ņem zupu nost no uguns un visu sablenderē. Ja lieto saldo krējumu, tad var pievienot arī to un vēlreiz mazliet uzvāra zupu. Pasniedz ar zaļumiem un iekšā ieliktām tītarā gaļas bumbiņām.