Klasiskais risoto ar dārzeņiem Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Nepieciešams:

  • 300 g rīsu,
  • 1 l sakņu buljona,
  • 200 g sīpolu,
  • 200 g burkānu,
  • 200 g cukīni,
  • 200 g ziedkāpostu,
  • 200 g pākšu pupiņu (vai zaļo zirnīšu),
  • 100 ml sausā baltvīna,
  • 60 ml olīveļļas,
  • 50 g sviesta,
  • 50 g parmezāna,
  • 50 g pētersīļu zaļumu,
  • 20 g bazilika,
  • 2 ķiploku daiviņas,
  • sāls un malti melnie pipari – pēc garšas.

Kā gatavot dārzeņu risoto

Risoto ir ēdiens, bez kura nevar iedomāties itāliešu virtuvi un kuru gatavo pēc unikālas tehnoloģijas. Tas ir pašpietiekams, proti, neprasa nekādas piedevas, kaut arī nereti tam mēdz pievienot gaļu vai jūras veltes. Ļoti iecienīts ir dārzeņu risoto – tas ir viegli sagremojams un veselīgs, bet, lai sanāktu «tā kā Itālijā», ir jāņem vērā daži knifiņi:

  1. Risoto pagatavošanai ir jāņem tam piemēroti rīsi – tiem jābūt ar austu cietes saturu, tādi kā arborio, karnaroli, maratelli u.c. (bet šī ēdiena gatavošanai nepavisam nav piemēroti gargraudu rīsi).
  2. Pirms risoto gatavošanas rīsus nemazgā, lai saglabātu cieti to virskārtā.
  3. Nozīmīga ēdiena sastāvdaļa ir sīpoli, kurus uz pannas apcep pirms rīsu pievienošanas. Sīpoliem jābūt smalki sagrieztiem un jākļūst caurspīdīgiem. Lai to panāktu, jācep uz mazas uguns pietiekami lielā taukvielu daudzumā.
  4. Arī rīsi pirmajā gatavošanas posmā ir jāapcep. Tas nepieciešams, lai tie turpmākās apstrādes laikā saglabātu savu formu un izskatītos apetītlīgi.
  5. Otrajā gatavošanas posmā gandrīz vienmēr rīsiem pielej sausu baltvīnu ar mērķi līdzsvarot cietes piegaršu ēdienā.
  6. Trešajā posmā rīsiem nelielām porcijām pievieno siltu ūdeni, bet vislabāk – buljonu. Turklāt katru nākamo porciju pielej tikai tad, kad iepriekšējā ir pilnīgi iztvaikojusi.
  7. Beidzot gatavot, parasti pievieno smalki sarīvētu cieto sieru (piemēram, parmezānu), sviestu, saldo krējumu, kaut gan šos produktus neuzskata par obligātiem un visās receptēs tie nav iekļauti.

Gatavošana:

1

Sīpolu nomizo un pēc iespējas smalki sagriež. Burkānus nomizo un sagriež apmēram puscentimetru lielos kubiņos. Cukīni nomizo, pārgriež uz pusēm, ja ir sēklas, tās izņem, bet pašu sagriež apmēram centimetru lielos kubiņos. Ziedkāpostus sadala nelielās rozetītēs. Pupiņu pākstis sagriež mazākos posmus, ja vajag. Ķiploka daiviņas nomizo un sasmalcina.

2

Uz pannas uzlej 40 ml eļļas, liek pusi no sagrieztajiem sīpoliem, visus ķiplokus un 5–6 minūtes apcep. Tad pievieno burkānus un cep vēl 5–6 minūtes. Tad pieliek cukīni, ziedkāpostus un pupiņu pākstis. Piemet sāli, piparus, smalki sagrieztus zaļumus un uz mazas uguns apmaisot gatavo 15 minūtes. Ja nepieciešams, var pieliet pavisam maz buljona, lai dārzeņi nepiedegtu, bet sautētos.

3

Uz citas pannas sakarsē atlikušo olīveļļu, kam pielikts nedaudz sviesta (10 g), un tad uz mazas liesmas 3–4 minūtes apcep palikušos sīpolus. Tad tiem pievieno rīsus un maisot turpina cept 5 minūtes. Pielej vīnu, kad vīns iztvaiko, pa mazām porcijām pievieno buljonu, līdz rīsi ir gatavi «al dente».

4

Sajauc kopā dārzeņus ar rīsiem, pievieno atlikušos 40 g sviesta un parmezānu, labi izmaisa un pasniedz.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Pamatēdieni, Veģetāri

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...