Nepieciešams:
Risoto ir ēdiens, bez kura nevar iedomāties itāliešu virtuvi un kuru gatavo pēc unikālas tehnoloģijas. Tas ir pašpietiekams, proti, neprasa nekādas piedevas, kaut arī nereti tam mēdz pievienot gaļu vai jūras veltes. Ļoti iecienīts ir dārzeņu risoto – tas ir viegli sagremojams un veselīgs, bet, lai sanāktu «tā kā Itālijā», ir jāņem vērā daži knifiņi:
Sīpolu nomizo un pēc iespējas smalki sagriež. Burkānus nomizo un sagriež apmēram puscentimetru lielos kubiņos. Cukīni nomizo, pārgriež uz pusēm, ja ir sēklas, tās izņem, bet pašu sagriež apmēram centimetru lielos kubiņos. Ziedkāpostus sadala nelielās rozetītēs. Pupiņu pākstis sagriež mazākos posmus, ja vajag. Ķiploka daiviņas nomizo un sasmalcina.
Uz pannas uzlej 40 ml eļļas, liek pusi no sagrieztajiem sīpoliem, visus ķiplokus un 5–6 minūtes apcep. Tad pievieno burkānus un cep vēl 5–6 minūtes. Tad pieliek cukīni, ziedkāpostus un pupiņu pākstis. Piemet sāli, piparus, smalki sagrieztus zaļumus un uz mazas uguns apmaisot gatavo 15 minūtes. Ja nepieciešams, var pieliet pavisam maz buljona, lai dārzeņi nepiedegtu, bet sautētos.
Uz citas pannas sakarsē atlikušo olīveļļu, kam pielikts nedaudz sviesta (10 g), un tad uz mazas liesmas 3–4 minūtes apcep palikušos sīpolus. Tad tiem pievieno rīsus un maisot turpina cept 5 minūtes. Pielej vīnu, kad vīns iztvaiko, pa mazām porcijām pievieno buljonu, līdz rīsi ir gatavi «al dente».
Sajauc kopā dārzeņus ar rīsiem, pievieno atlikušos 40 g sviesta un parmezānu, labi izmaisa un pasniedz.