Plācenīši ir viens no vienkāršākajiem un noteikti arī konkurētspējīgākajiem ēdieniem, kā lieliski var izmantot sakņaugus. Šīs receptes unikalitāte slēpjas tajā apstāklī, ka tos ir grūti sabojāt gatavošanas procesā – plācenīši būs gardi gan biezāki, gan plānāki, turklāt ir tik daudz variāciju ar sastāvdaļām! Tāpēc vien ir jāatvēl iespēja biežāk baudīt sakņaugu plācenīšus.
Nepieciešams:
Šajā receptē grūti norādīt precīzu sastāvdaļu daudzumu, jo vienam būs lielāks kartupelis, citam – selerijas sakne, tāpēc galvenais paļauties uz intuīciju vai arī sekot līdzi tam, lai masa, kas tiek likta uz pannas, nebūtu pārāk šķidra, pretējā gadījumā plācenīši izplūdīs pa visu pannu un tos būs grūti apgriezt otrādi.
Visus sakņu dārzeņus nomizo, nomazgā un uz rupjās rīves sarīvē. Ja vēlas, sulīgumam var pievienot arī cukini. Kad dārzeņi sarīvēti, ar rokām nospiež no tiem lieko sulu – jo mazāk šķidruma, jo vieglāk būs pagatavot plācenīšus, tāpēc tie jānospiež kārtīgi.
Visus sajauc kopā. Tad var pievienot miltus, eļļu un olas. Visu apmaisa, lai masa ir viendabīga. Tad pievieno sāli un sarīvētu sieru.
Uz pannas sakarsētā eļļā ar ēdamkaroti liek plācenīšu masu un cep, līdz maļas kļuvušas viegli brūnas, tad apgriež otrādi un izcep otru pusi. Izceptos plācenīšus var nolikt uz papīra salvetes, lai uzsūcas visas liekās taukvielas. Pasniedz ar skābu krējumu vai kādu mērci uz jogurta bāzes.