Vispirms sagatavo safrānu: aplej ar puslitru vāroša ūdens un ļauj ievilkties.
Ņem dziļu pannu, uzkarsē olīveļļu. Pārgriež šķērsām ķiploka galviņu, liek cepties pannā, līdz ķiploks zeltaini brūns.
Smalkos gabaliņos sagriež vistas fileju. Izņem no pannas apcepto ķiploku, liek cepties vistas gaļu. Kad tā brūna, izņem no pannas.
Pusi no vienas paprikas, sīpolu un tomātus sagriež kubiņos un apcep pannā. Pielej safrāna uzlējumu un puslitru vai litru karsta ūdens. Pievieno sāli, garšvielas un ļauj buljonam vārīties. Izteiksmīgākai buljona garšai vārīšanās laikā var pievienot dažas garneles un mīdijas.
Kad virums sāk burbuļot, pannā ieber rīsus un izlīdzina pa visu pannu. No šī mirkļa pannā vairs nekas netiek maisīts! Ja šķiet, ka pannas saturam nepieciešams papildu mitrums, pielej vēl karstu ūdeni. Jāatceras: gatavojot paelju, pannai neliek vāku.
Atlikušo papriku sagriež salmiņos un kārto uz rīsiem. Pievieno mīdijas, vistas gabaliņus, olīvas, garneles, čorizo desas šķēlītes, citrona daiviņas. Pannu turpina karsēt, līdz viss buljons uzsūcies rīsos.
Ja vēlas ēdienu nedaudz asāku, ņem vienu mazo čili pipariņu, nogriež tam galiņu un laikā, kad pievieno desu, iedur rīsos. Kad ēdiens gatavs, piparu izņem (savu asumu tas jau būs atdevis).
Vienkāršā paelja
Nepieciešams:
1 vistas fileja,
8 mīdijas čaulā,
6 garneles čaulā,
3 ēdamkarotes olīveļļas,
1 ķiploks,
2 zariņi timiāna,
2 zariņi rozmarīna,
1 paprika,
1 sarkanais sīpols,
50 g pākšu pupiņu,
200 g rīsi,
30 g garšvielas – pēc izvēles,
800 ml vistas buljona.
1 citrons.
Gatavošana:
Vistas fileju un dārzeņus sagriež stienīšos. Sagatavo cepšanai papriku, sīpolu un pākšu pupiņas.
Sakarsētā pannā ielej eļļu, pievieno veselu ķiploku, kam nogriezta cepurīte, kā arī timiāna un rozmarīna zariņus un uz lēnas uguns pakarsē.
Pēc tam garšaugus un ķiploku izņem no eļļas un tajā apcep vistas filejas gabaliņus, garneles, mīdijas un dārzeņus.
Kad dārzeņi apcepti, pievieno rīsus un garšvielas, viegli apcep un visu pārlej ar buljonu.
Samazina cepšanas temperatūru un ļauj sautēties, kamēr buljons izgaro.
Dekorē ar apcepto ķiploku, apceptajiem garšaugiem un citrona daiviņu.
Paelja ar citronu, vistu un jūras veltēm
Nepieciešams:
500 g vistas filejas,
400 g saldētu lobītu garneļu,
350 g tvaicētu rīsu,
200 saldētu zaļo pupiņu,
1 sauja mīdiju,
2 ēdamkarotes olīveļļas,
4 ķiploka daiviņas,
1 sīpols,
1 čili,
2 vistas buljona kubiņi,
2 tējkarotes karija,
1 sarkanā paprika,
citrons,
sāls – pēc vajadzības, eļļa cepšanai (kāpēc nebija minēts sarakstā?).
Gatavošana:
Dziļā pannā vai katliņā uzkarsē eļļu.
Notīra sīpolu un ķiploka daiviņas. Trīs ķiploka daiviņas un sīpolus sīki sagriež. Čili pākstij izņem sēkliņas, pusi pāksts sagriež tievās sloksnītēs. Visu apcep eļļā, pievieno rīsus, kariju un buljona kubiņus. Pārlej ar litru ūdens un vāra aptuveni 15 minūtes.
Tikmēr vistas fileju sagriež nelielos gabalos un apcep eļļā, pievieno otru čili pipara pāksts pusīti un atlikušo ķiploka daiviņu.
Sasmalcina papriku. To un pupiņas pievieno rīsiem un sutina aptuveni 5 minūtes.
Pēdējās liek mīdijas un garneles. Vēl nedaudz pasautē.
Pasniedz ar citrona daiviņu. Pirms baudīšanas paelju bagātīgi pārslaka ar citrona sulu.