Rabarberi priekšdienām, 6 receptes Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Viens no pirmajiem lapu dārzeņiem, kas Latvijā atklāj zaļumu sezonu, ir rabarberi. Amerikāņi gan to savulaik klasificējuši par augli, jo plaši izmanto kulinārijā, īpaši konditorejā. Saistībā ar rabarberiem visbiežāk mēs iedomājamies dažādus saldos ēdienus –ķīseļus, kompotus, plātsmaizes, klimpas, taču no tiem var vārīt arī dažādus ievārījumus un citādi sagatavot vēlākam laikam. Lūk, dažas interesantas receptes!

Rabarberi pašu sulas sīrupā

Nepieciešams:

  • 800 g rabarberu (aptuveni 10–12 kāti),
  • 0,5–1 glāze cukura.

Gatavošana:

  1. Rabarberu kātiem novelk mizu, sagriež šķēlītēs un ievieto emaljētā katlā. Pārber ar cukuru, ļauj 3–4 stundas vēsā vietā nostāvēties.
  2. Katlu liek uz pavarda un maisot karsē, kamēr cukurs izšķīst. Kad uzvārījies, vāra pusminūti, tūlīt pilda burciņās līdz pašai augšai. Uzliek vāciņus, pasterizē 85 °C temperatūrā (0,5 litru burkas 20 minūtes), tad aizvāko, atdzesē, noliek glabāšanai.

 

Marinēti rabarberi

Nepieciešams:

1 kg rabarberu.

Marinādei:

  • 1 tējkarote krustnagliņu,
  • 2–8 ēdamkarotes galda etiķa,
  • 1 glāze cukura,
  • 0,5 glāzes ūdens,
  • 10 šķēlītes svaiga ingvera,
  • pustējkarote paprikas pulvera.

Gatavošana:

  1. Rabarberu kātus nomazgā, notīra, nožāvē, sagriež gabaliņos, ievieto tīrās burciņās.
  2. Pagatavo marinādi – katlā ievieto marinādes sastāvdaļas un uz lēnas uguns maisot vāra, līdz cukurs izkusis. Tūlīt karstu caur sietiņu, lai nodalītu garšvielas, lej pāri rabarberiem burciņās. Pēc atdzišanas ievieto ledusskapī un līdz lietošanai pagaida dažas dienas, lai garšas sajauktos.
  3. Izlieto mēneša laikā. Ja vēlas uzglabāt ilgāk, tad rabarberus ieber verdošā marinādē, uzvāra, pusminūti pavāra un tad pilda burciņās. pasterizē 85 °C temperatūrā (0,5 litru burkas 15 minūtes), tad aizvāko, atdzesē, noliek glabāšanai.

 

Rabarberu ievārījums

Nepieciešams:

  • 1 citrona sula,
  • 800 g rabarberu,
  • 300–400 g «Dansukker» ievārījuma cukura,
  • 3 g malta kardamona vai 1–2 ēdamkarotes svaiga, rīvēta ingvera.

Gatavošana:

  1. Rabarberus notīra, novelk mizu, sagriež gabaliņos, liek katlā, pievieno pārējās sastāvdaļas, nepārtraukti maisot uzvāra un tad pavēra vēl kādas 4–5 minūtes.
  2. Lej izmazgātās, sterilizētās burkās, aizvāko un uzglabā tumšā, vēsā vietā.

 

Rabarberu marmelāde

Nepieciešams:

  • 3 glāzes «Dansukker» ievārījuma cukura,
  • 1 apelsīns mazas plānās šķēlītēs (sēklas nederīgas),
  • 800 g rabarberu (kādi 10–12 kāti),
  • 1 citrons mazas plānās šķēlēs (sēklas nederīgas),
  • 2–3 tējkarotes sarkanvīna vai vīnogu sulas –pēc izvēles.

Gatavošana:

  1. Rabarberu kātus notīra, novelk miziņas, sagriež gabaliņos. Pārber ar cukuru, ļauj 30 minūtes nostāvēties.
  2. No apelsīna un citrona izspiež sulu, ielej katlā, pievieno rabarberus ar cukuru un sarkanvīnu vai vīnogu sulu, uzvāra un uz lēnas uguns apmaisot vāra apmēram 1 stundu, līdz marmelāde kļūst bieza.
  3. Uzglabā ledusskapī un izlieto viena mēneša laikā.

 

Rabarberi vieglā sīrupā

Nepieciešams:

  • 1 glāze cukura,
  • rabarberi,
  • 3 glāzes ūdens,
  • krustnagliņas.

Gatavošana:

  1. Rabarberu kātus notīra, novelk miziņu, sagriež šķēlēs, tad pāris minūtes noblanšē verdošā ūdenī un ievieto burkās, katrā ieberot 1–3 krustnagliņas.
  2. Ņem nepieciešamo daudzumu blanšējamā ūdens, tam pievieno cukuru un savāra sīrupu.
  3. Verdošu sīrupu pārlej rabarberiem, burkas aizvāko, apgāž ar vāciņiem uz leju, sasedz un atstāj, līdz atdziest. Tad novieto vēsumā.

 

Rabarberu kvass

Nepieciešams:

  • 15–20 g rauga,
  • gabaliņš kanēļa,
  • 5 l ūdens,
  • 1 kg rabarberu,
  • 4–5 krustnagliņas,
  • 2–2,5 glāzes cukura,
  • rozīnes.

Gatavošana:

  1. Rabarberus smalki sagriež, aplej ar ūdeni, piemet krustnagliņas, kanēli un pavāra. Pieliek cukuru, kad tas izkusis, novārījumu izkāš.
  2. Šķidrumu atdzesē līdz kādiem 30 °C, tad pieliek raugu. Dažas dienas tur siltumā.
  3. Norūgušo kvasu pārlej pudelēs, katrā ieliekot 5–6 rozīnes. Uzglabā vēsumā.

 

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļas Konservēšana