Tradicionālajam franču dārzeņu sautējumam, protams, ir neskaitāmi varianti. Taču, lai tas sanāktu īsti gards, ir jāzina daži knifiņi – kā sagatavot baklažānus, ja tos izmanto, kā apcept un sutināt dārzeņus.
Nepieciešams:
Mērcei:
Paprikas, baklažānu un cukīni nomazgā, notīra, katru atsevišķi sagriež vienāda lieluma gabaliņos – kubiņos, ceturtdaļšķēlītēs vai citādi un novieto katru savā bļodā. Sasmalcinātos baklažānu gabaliņus apkaisa ar sāli un samaisa, lai tie minūtes 15 atsulotos, pēc tam tos ņem plaukstās un pēc iespējas vairāk nospiež izdalījušos sulu. To dara nevis tāpēc, lai baklažāni it kā zaudētu sīvumu (modernās šķirnes nav sīvas), bet gan tāpēc, lai šis dārzenis cepoties neuzņemtu par daudz taukvielu, turklāt – šādi sagatavots, tas ir garšīgāks. Nomizo un sīkos kubiņos sasmalcina sīpolus, tāpat dara ar ķiplokiem, katru novieto savā trauciņā. Čili piparu pārgriež, izņem sēklas un pašu piparu sasmalcina.
Pagatavo mērci, ar kuru dārzeņus savienos – katliņā ieliek tomātu pastu, ar ūdeni atjauc līdz krējuma konsistencei, uzvāra, pieliek čili piparu un pēc garšas sāli.
Pannā sakarsē olīveļļu un pa kārtai atsevišķi apcep visus sagrieztos dārzeņus – papriku, baklažānus, cukīni un sīpolus, cepšanas secībai nav nozīmes. Tā dara lai panāktu, ka tie visi ir vienādā konsistencē, jo praksē katrs cepas dažādā ilgumā. Mūsdienās pieņemts dārzeņus cept, itāliski sakot «al dente» – lai vēl saglabātos neliels kraukšķīgums, jo uzskata, ka tā ir veselīgāk. Ja kādam patīk mīkstāki dārzeņi, protams, var cept nedaudz ilgāk. Tātad ņem sagriezto papriku, pannā apcep, tad pārliek to caurdurī virs kādas bļodas, lai notek liekā eļļa. Notecināto papriku ievieto katlā, sajauc ar ķiplokiem un timiānu, bet notecējušo eļļu lej atpakaļ pannā un cep. Tāpat rīkojas ar cukīni un no sulas nospiestiem baklažāna gabaliņiem. Pirms sīpolu cepšanas pannas saturu var papildināt ar nedaudz eļļas.
Kad visi dārzeņi salikti katlā, pielej sagatavoto mērci, visu apmaisot uzkarsē un dažas minūtes pasutina. Ratatuju pasniedz gan kā atsevišķu ēdienu, gan kā piedevu pamatēdienam. Lielākoties izmanto dziļos šķīvjus.