Īstena pavasara zupa! Skābeņu zupa ir tā, ko parasti gatavoju tikai to sezonas laikā, bet, ja kādam sakārojas to gatavot arī citā gadalaikā, tad tagad ir lieliska iespēja tās iegādāties burciņās (tikai tādā gadījumā jāuzmanās ar sāls daudzumu zupā, iespējams neko papildus nevajadzēs pievienot). Ir dažādas šīs zupas variācijas, klasiskā skaitās ar kūpinātu gaļu, bet es piedāvāju izmēģināt bez tās. Kā jau visām zupām pamatu pamats ir labs buljons, tāpēc nevajag žēlot laiku un to pagatavot pašam – tas patiešām nav sarežģīti. Un vēl – ja vēlaties eksperimentēt, tad pusi no skābenēm var aizstāt ar jaunajām nātrēm.
Nepieciešams:
Auzu pārslu vietā var likt arī putraimus vai grūbas, bet jāņem vērā, ka tās iepriekš jāizmērcē un tās vārās ilgāk, tāpēc jāpievieno buljonam zupas vārīšanās sākumā.
Katlā lej buljonu un liek vārīties. Sagriež ripiņās burkānus un puravu, bet kartupeļus – kubiņos. Kad buljons sāk vārīties, liek iekšā burkānus, kad burkānu pusmīksti, pievieno kartupeļus.
Pannā sakarsē mazliet sviestu un apcep sagriezto puravu. Pievieno zupai. Pieliek arī auzu pārslas. Piemet sāli, ja nepieciešams. Vāra līdz visas zupas sastāvdaļas mīkstas.
Katlu noņem no uguns, pieliek vidēji smalki sagrieztas skābenes un izmaisa. Pasniedz ar vārītu olu – pusi vai ceturto daļu. Olu var arī sarīvēt uz rupjas rīves.