Skābeņu zupa ar žāvētām ribiņām Pie grāmatzīmēm

Receptes autors: Armands Avens, www.fotoreceptes.lv
Vērtējums:

Skābeņu zupa ir īstena pirmā pavasara zupiņa, kas pati vien prasās uz galda. Vispār mēdz būt treju veidu skābeņu zupas: aukstā – tā lai paliek karstajam vasaras laikam; pamata – no svaigām skābenēm, to arī gatavosim; ziemas variants – atšķiras ar to, ka sīpols un burkāns tiek apcepts taukos un likts zupai klāt, lai dotu papildu masu konservētajām skābenēm. Ķeramies klāt!

Nepieciešams:

  • pāris loki – ņammai,
  • olas – segumam,
  • sauja grūbu – latviešu gaumei,
  • 2 burkāni – garšai,
  • pusluņķis dūmdesas – uzkodai,
  • 1 kg žāvētu ribiņu – pamatam,
  • 5 kartupeļi – masai,
  • 2 sīpoli – garšai,
  • krējums – piedevai,
  • ap 400 g skābeņu – īstenajai zupas garšai,
  • kāds asāks čili pipars «ar dūmu» piegaršu, melnie pipari, lauru lapa.

 

Gatavošana:

1

Vispirms ķeramies klāt grūbām – skalojam zem auksta ūdens, kamēr duļķes ir nost, un liekam ūdenī izmirkt, kamēr ņemsimies ar pārējo.

2

Ribiņas rūpīgi noskalojam zem tekoša ūdens – kas zina, cik krāvējs Vasīlijs tās ir ar savām nemazgātajām rokām apgrābstījis. Skatām, kas par smukām ribelēm, un grāpī iekšā, un uz uguns! Es ņēmu 5 litru zupas katlu un lēju ap 3 litri ūdens. Kad uzvārās, noķeram mirkli, kad putas nāk – tās visas nosmeļam.

3

Nomizojam burkānus un nolobām sīpolus, metam pie buljona vārīties – garšai. Piemetam klāt melnos piparus un lauru lapu. Pēc stundām divām ribiņu buljons ir gatavs.

4

Metam laukā burkānus un sīpolus – tie savu garšu jau ir atdevuši, bet ribiņas liekam atdzist. savukārt buljonā beram grūbas – lai vārās.

5

Nomizojam kartupeļus, sagriežam smalkos kubiciņos un beram grāpī.

6

Nolobām gaļu no ribām un metam grāpī, lai virst tālāk.

7

Liekam skābenes sietā un rūpīgi noskalojam zem tekoša ūdens, tad uz dēļa sagriežam lielās šķēpelēs, kamēr šķīvis pilns ar kaudzi. Beram skābenes zupā un skatām, kāda tām ir gaiši zaļa krāsa. Ja nepieciešams, pielabojam zupas šķidrumainību, piešaujot vārītu ūdeni līdz «savai garšai».

8

Gaidām, kamēr uzmetīs pirmo burbuli. Kā sāk vārīties, redzam, kā skābenes kļūst tumšas – uguni nost! Lai zupa savā nodabā «ievelkas» pusstundiņu.

9

Tikmēr uzvārām cietas olas. Dūmdesu sagriežam nelielos kumosa gabalos, tos pārgriežam uz pusēm un uz karstas pannas apcepam līdz «ādiņai».

10

Nolobām olas un paņemam lociņus – visu smalki sakapājam, lai ir piedeva, ko pielikt klāt zupai. Pasniedzam!

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Zupas, Gaļas, Lieldienas

Ķirbju zupa

Nepieciešams: 1 kg ķirbja, sviests, baltvīns, ķiploki,...