Skābus kāpostus mēdz vārīt dažādi. Tā kā šo zupu var uzglabāt vairākas dienas un stāvot tā paliek tikai garšīgāka, tad kartupeļus, kas dod sāta sajūtu, tai parasti neliek klāt. Tāpēc tupeņus pēc vajadzības novāra atsevišķi – var izcept arī cepeškrāsnī – un ievieto tieši šķīvī.
Nepieciešams
Buljonam:
Kāpostiem:
Piedevām:
Katlā liek gaļu, aplej ar aukstu ūdeni un uz straujas uguns uzvāra.
Ņem nomazgātu selerijas sakni, nogriež nelielu gabaliņu ar visu mizu un novieto uz sausas sakarsētas pannas. Burkānus notīra, jo to mizas dos rūgtu piegaršu, gareniski pārgriež un ar griezuma vietu liek līdzās selerijai. Sīpolam noņem virsējās mizas slānīti pārgriež uz pusēm un arī novieto uz sausās pannas. Cep, lai sakņu apakšpusē izveidojas nedaudz apdedzis slānītis.
Citā katliņā ievieto skābos kāpostu (ja nepieciešams, tos pirms tam sasmalcina), pielej pavisam nedaudz ūdens – tik lai nedaudz pārklāj, pieliek tomātu pastu un uz mazas uguns ļauj sutināties.
Buljonu noputo, pieliek klāt apceptos dārzeņus, noskalotus putraimus, nogriež uz vismazāko liesmu, lai vārās lēni, lēni, un atstāj uz 40–50 minūtēm. Pēc 40–50 minūtēm no buljona izņem dārzeņus – ja tos vāra ilgāk par stundu, tie sāk ņemt sev atpakaļ garšas no buljona.
Buljons gatavs tad, kad gatava ir gaļa – to parauga ar dakšiņu un, ja nepieciešams, ar nazi nogriež gabaliņu un pagaršo. Gatavo gaļu izņem no buljona, kurā pēc tam ielej kāpostus, kas sutinājās. Buljonu nekad nesāla vārīšanas laikā, taču tagad, kad pievienoti kāposti, to izdara, pieliek piparus un lauru lapiņu.
Kamēr vārās buljons un sutinās kāposti, citā katliņā novāra dažus kartupeļus ar visu mizu, kad tie gatavi – nomizo un sagriež šķēlītēs vai kubiņos. Burkānus notīra, sagriež salmiņos un izsutina uz pannas nelielā daudzumā taukvielu. Ķiploka daiviņas nomizo un smalki sagriež. Zaļumus sasmalcina.
Gaļu, kad tā padzisusi, sagriež gabaliņos – tik lielos, lai nekristu laukā no karotes, un ievieto atpakaļ buljonā, ievieto zupā un uzkarsē. Ēdamais gatavs! Lej šķīvjos, kuros ieliktas kartupeļu šķēles un burkānu salmiņi, samaisa, pārkaisa ar zaļumiem un pasniedz. Pēc vēlēšanās var pievienot krējumu.