Tiem, kas vēl nav nogaršojuši turku zirņus, noteikti iesaku to izdarīt! No tiem var pagatavot humusu, likt salātos, kā arī ēst tāpat – vienkārši izvārītus. Protams, var arī pievienot zupām. Šī ir sātīga, tumīga un garda zupa. Turku zirņus dēvē par augstvērtīgākajiem pākšaugiem pasaulē, jo to sastāvā esošais olbaltumvielu sastāvs ir līdzīgs dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām, kas nozīmē, ka tā varētu būt ideāla zupa gavēņa laikā.
Nepieciešams:
Lielā katlā uz vidējas uguns uzkarsē olīveļļu. Pievieno sīpolus un cep, ik pa laikam apmaisot – apmēram 5 minūtes, līdz tie ir mīksti. Pievieno ķiploku, burkānu, kūpināto papriku, kuminu un visu apcep, nepārtraukti maisot – apmēram 2 minūtes. Jāuzmanās, lai ķiploki nepaliek pārāk brūni, jo tad tie būs rūgti.
Pievieno buljonu, tomātus, sarkanās lēcas, timiānu, lauru lapas, sāli, piparus un uz mazas uguns turpiniet vārīt aptuveni 10 minūtes, katlam uzliekot vāku. Pievieno turku zirņus un vāra vēl kādas 10 minūtes.
No katla nosmeļ apmēram 2–3 kausus zupas un sablenderē. Sablendēto zupu pievieno atpakaļ katlā un samaisa. Pieliek zaļos zirnīšus un zaļumus. Mazliet pavāra un gatavs! Ja vēlas, lai zupa būtu biezāka jeb tumīgāka, tad sablenderē lielāku zupas daudzumu.