Veselīgā pupiņu–burkānu mērce Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Ziema ir kā radīta siltām, sātīgām un aromātiskām mērcēm, kas ne tikai priecēs garšas kārpiņas, bet arī vēders teiks paldies par gardumu. Šī mērce turklāt ir arī ļoti veselīga.

Nepieciešams:

  • 500 g burkānu,
  • 4 ēdamkarotes sviesta,
  • 1,5 ēdamkarotes miltu,
  • 0,5 l buljona,
  • 500 g vārītu pupiņu,
  • 5 ēdamkarotes tomātu mērces,
  • šķipsniņa sāls.

Gatavošanas padomi

  • Nevajag kopā vārīt dažādas pupiņu šķirnes, jo vārīšanās laiks visām nav vienāds.
  • Dažas krāsaino pupiņu šķirnes satur vielas, kas novārījumu krāso tumšu. Ja tas nepatīk, ūdeni, kurā vāra pupiņas, tūlīt pēc uzvārīšanās nolej, tās no jauna aplej ar verdošu ūdeni un vāra, līdz ēdiens gatavs.
  • Lai saīsinātu pupu un pupiņu vārīšanās laiku un saglabātu formu, ieteicams tās iepriekš izmērcēt aukstā ūdenī 5–8 stundas. Mērcēšanas laikā visi pākšaugi palielinās apmēram divas reizes. Mērcējot ūdens temperatūra nedrīkst pārsniegt 15 °C, pretējā gadījumā pupas sāks rūgt un slikti vārīsies.
  • Pupas un pupiņas vāra slēgtā traukā uz nelielas uguns bez sāls. Uz 1 kg pupiņu vai pupu ņem 3 l ūdens un vāra 1–2 stundas. Gatavās pupas ar pirkstiem var viegli saspiest.
  • Tādas piedevas kā tomātu biezeni un dažādas mērces pākšaugiem pievieno tikai tad, kad tie gatavi, jo šajās piedevās esošā skābe paildzina pupiņu un pupu vārīšanās ilgumu.
  • Garšas uzlabošanai ūdenī, kurā vāra pupas, var ievietot saišķī sasietus garšaugus, kurus pēc vārīšanās izņem.
  • Pākšaugu pākstis kļūst maigas, ja tām sautējot pievieno pienu vai vēl labāk – saldo krējumu.
  • Lai pupiņu pākstis saglabātu zaļo krāsu, tās var apliet ar verdošu sālsūdeni un vārīt slēgtā traukā. Taču tad tās vārīsies ilgāk.

Gatavošana:

1

Burkānus notīra un sarīvē, pēc tam cep uz pannas, kam pievienotas 2 ēdamkarotes sviesta un sāls.

2

Atlikušajā sviestā apcep miltus un tad pievieno karstu buljonu.

3

Mērcei pievieno pupiņas un burkānus, tad ļauj visam nedaudz pavārīties un beigās pieliek garšvielas pēc vēlēšanās, piemēram, dilles, pētersīļu zaļumus, majorānu.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Pamatēdieni, Veģetāri

Vista sierā

Nepieciešams: rīvmaize, 1 glāze rīvēta siera, pusglāzes...