Soļanka ir viena no slavenākajām Krievijas zupām. No citām zupām tā atšķiras ar to, ka tai pievieno dažādus skābētus produktus – gurķus, kāpostus vai marinētus ābolus. Soļanku var gatavot gan ar gaļas, gan ar zivju, gan ar sēņu piedevu.
Nepieciešams:
Pasniegšanai:
Sīpolus nomizo, sasmalcina, viegli apsāla un atstāj 5–10 minūtes iestāvēties. Sagriež tomātu un gurķus kubiņos vai nelielās pusšķēlītēs.
Pannā maisot apcep sīpolus, tad pievieno tomātus, tomātu pastu, cukuru, piparus un apmaisot dažas minūtes sautē uz nelielas uguns.
Pannas saturu liek katlā ar verdošu ūdeni (ja iespējams, labāk izmanto zivju vai sakņu buljonu), pievieno gabalos sagrieztu zivju fileju, gurķus, lauru lapas un uz lēnas uguns vāra apmēram 15 minūtes. Ja nepieciešams, vārīšanas beigās pievieno cukuru un piparus.
Pirms pasniegšanas pievieno skābu krējumu, pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.