6 ātrās mazsālīto gurķu receptes Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Mazsālīti gurķīši ir brīnišķīga uzkoda karstajās vasaras dienās! Var pagatavot gan pikantākus, gan, tieši otrādi, tikai mazliet sālītus un kraukšķīgus. Piedāvājam arī recepti, kā tos gatavot no rīta, bet ēst jau pēc pāris stundām pusdienās. Vienmēr, kad dobē ir izauguši pirmie gurķi, mamma tos iesāla un pietiek vien dažām stundām.

  • Ja marinādei pievienots cukurs, tas veicina rūgšanas procesus. Tāpēc, ja gurķus paredzēts pārvadāt vai ilgāk uzglabāt ledusskapī, cukuru labāk nelietot.
  • Lai gurķi būtu kraukšķīgi, tos nevajag pārāk ilgi turēt siltumā: tiklīdz parādās pirmās putas un ūdens nedaudz saduļķojas, uzreiz jāliek aukstumā.
  • Ja gurķi ir nedaudz apvītuši, tos ieteicams 10 stundas pamērcēt aukstā ūdenī un tikai tad sālīt vai marinēt.
  • Ja litram ūdens pievieno ēdamkaroti etiķa, tie vairs nav mazsālīti gurķi.
  • Tūlītējai ēšanai paredzētajiem gurķiem nogriež vienu vai abus galus. Ja nevajag steigties, galus var negriezt.
  • Ja marinādei auksta ūdens vietā izmanto minerālūdeni, gurķiem ir mazliet citāda garša. Marinādei var pievienot rīvēta laima miziņu un sulu – tad tiem ir patīkami saldskāba, atvēsinoša un atspirdzinoša garša.

 

Kraukšķīgie mazsālītie gurķi ar upeņu lapām

Nepieciešams:

  • sāls,
  • mārrutku lapa,
  • ķiploks,
  • svaigi gurķi,
  • dilles,
  • upeņu lapas,
  • ūdens.

Gatavošana:

  1. Vispirms sagatavotas visas marinēšanai nepieciešamās sastāvdaļas. Ne pārāk smalki sakapā dilles, 2–3 cm lielos gabalos saplēš mārrutku lapu, to pašu izdara arī ar aptuveni 4–5 vidēji mazām upeņu lapām. Izvēlas 2 vidēja lieluma ķiploku daiviņas un tās pārgriež 4 daļās. Marinēšanai paredzētajiem gurķīšiem apgriež abus galus – lai tajos labāk spētu iesūkties sālsūdens.
  2. Sagatavo sālsūdeni. Uz 0,5 l ūdens ir nepieciešama 1 ēdamkarote rupjā maluma sāls. Sālsūdeni kārtīgi samaisa un atstāj uz 5 minūtēm ievilkties.
  3. Pa to laiku piepilda marinēšanai paredzēto trauku – garšaugus izkārto pa visu trauku, tā, lai tie apņemtu visus gurķīšus, pēc tam liek iekšā gurķus.
  4. Nobeigumā visu pārlej ar sagatavoto sālsūdeni un trauku noslēdz.

 

Mazsālīti gurķi ar čili asumiņu

Recepte ar mazsālītiem gurķīšiem un čili ir bezgala vienkārša, bet sanāk ļoti garšīgi. Norādu, kāds produktu daudzums bija man, bet to, protams, katrs var variēt pēc vēlēšanās.

Nepieciešams:

  • gabaliņš čili pāksts,
  • saišķis diļļu,
  • 1,5 kg gurķu,
  • 7 daivas ķiploku,
  • 3 pilnas ēdamkarotes ar kaudzi sāls.

Gatavošana:

  1. Sāli izšķīdina vēsā ūdeni.
  2. Gurķus nomazgā un nogriež galiņus, lai ātrāk ievelkas sālījums.
  3. Ķiploka daiviņas pārgriež uz pusēm, dilles sagriež ļoti rupji un bļodā iekšā.
  4. Tad bļodā liek, gurķus un lej virsū sālījumu. Ūdenim jābūt tik, lai pilnībā nosegtu gurķus. Visu ar rokām apmaisa un pēc tam liek iekšā ledusskapī – jau nākamajā dienā būs gauži laba piedeva pie pamatēdiena vai zacene pie kā ņiprāka.

 

Mazsālīti gurķi ar piparu aromātu

Nepieciešams:

  • 1 tējkarote aromātisko piparu,
  • 100 g cukura,
  • 2 kg gurķu,
  • 100 ml etiķa (9%),
  • 50 g sāls,
  • 1 ēdamkarote ar ķiploku spiedi izspiestu ķiploku.

Gatavošana:

  1. Gurķīšus nomazgā, sagriež.
  2. Visas sastāvdaļas sajauc traukā (vēlams ar vāku). Liek ledusskapī pa reizei apmaisa. Pēc 4 stundām gurķi gatavi.

 

Klasiskie mazsālītie gurķi

Nepieciešams:

  • 2 ēdamkarotes sāls,
  • 1 litrs ūdens,
  • saišķis diļļu.
  • gurķi – lai piepildītu 2 litru trauku,
  • 1 daiva ķiploku,
  • Marinādei:
  • 1 ēdamkarote cukura,
  • nedaudz melno piparu un mārrutku.

Gatavošana:

  1. 2 l stikla burku izmazgā. Nenomizotu ķiploka daiviņu pārgriež uz pusēm. Dilles saplucina un pusi no tām liek burkā kopā ar pusi ķiploka daiviņas.
  2. Gurķus nomazgā, tiem nogriež abus galiņus, tad tie ātrāk būs gatavi ēšanai. Apgrieztos gurķus cieši kārto burkā. Es parasti gurķus sametu iekšā, tad spēcīgi sakratu un brīvajās vietās iespiežu vēl gurķus. Pa virsu liek atlikušās dilles un ķiploku.
  3. Sagatavo marinādi: traukā ieber cukuru, sāli, uzlej nedaudz verdoša ūdens un maisa, līdz cukurs un sāls izkūst. Tad pielej ledaini aukstu ūdeni, iemaisa mārrutkus un piparus.
  4. Gurķus pārlej ar marinādi. Es parasti sagatavoju vienu litru un tad skatos, cik apmēram vajag vēl. Atkal iejaucu sāli, cukuru, samaisu un uzleju. Tikai otrās vai trešās marinādes porcijas gatavošanas reizē mārrutkus un piparus vairs neiejaucu. Man uz divu litru burku vajadzēja 1,5 litrus marinādes.
  5. Marinēšanai vajag vismaz 5 stundas, un ar katru stundu gurķi paliek ar vien gardāki.

 

Mazsālīti gurķi ar āboliem

Nepieciešams:

  • 2 krustnagliņas,
  • 1 litrs ūdens,
  • pāris daiviņas ķiploku.
  • saišķis diļļu un pētersīļu lapiņu,
  • 1 kg gurķu,
  • 2 zaļi āboli,
  • dažas upeņu lapas,
  • Marinādei:
  • 2 ēdamkarotes sāls,
  • 10 graudiņi melno piparu.

Gatavošana:

  1. Gurķus nomazgā, tiem nogriež abus galiņus. Ābolus sagriež gabalos. Dilles, pētersīļu zaļumus un upeņu lapas saplucina smalkāk. Visu ieliek traukā ar vāku.
  2. Sagatavo marinādi un pārlej gurķiem. No rīta tie ir lietojami.

 

Mazsālīti gurķi ar minerālūdeni

Nepieciešams:

  • 3 ēdamkarotes sāls,
  • saišķis diļļu,
  • 1 kg gurķu,
  • 1 ķiploka galviņa,
  • 1 litrs minerālūdens.

Gatavošana:

  1. Gurķus nomazgā, tiem nogriež abus galiņus. Dilles saplucina smalkāk. Ķiploku sadala daivās un sagriež.
  2. Visu ieliek traukā ar vāku, pārkaisa ar sāli un pārlej ar minerālūdeni. Pēc vienas dienas gurķi ir gatavi.

 

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Pikniks, Līgo svētki, Konservēšana